Ceza Hukuku
Günlük yaşantımızda bilerek veya bilmeyerek bir suçun faili ya da mağduru olabiliriz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, mağduriyetimizin giderilmesi ya da kendimzi savunabilmek için uzman ceza avukatı ile çalışmak bizi temsil etmesini isteyebiliriz. Bu yazı, ceza hukuku hakkında genel bilgiler verecektir.
İçindekiler
ToggleCeza Hukuku ve Ceza Avukatlığı Arasındaki İlişki
Ceza Hukuku, insan davranışlarını, suç ve ceza kavramlarını inceleyerek bunları düzenleyen ve toplumsal düzeni korumaya çalışan bir hukuk dalıdır. Suçun maddi ve manevi unsurlarıyla tanımı kanunlar yoluyla yapılarak toplumsal düzenin korunması amaçlanmıştır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 1. maddesinde kanunun amacı şu şekilde tarif edilmiştir. “Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir” denilerek suçun türlerini, ceza ve güvenlik tedbirlerini tüm yönleri kanunun diğer maddelerinde tarif etmiştir.
Peki ceza avukatı ile bu konunun ilişkisi nasıldır? Ceza avukatı, yukarıda anıldığı gibi 5237 sayılı T.C.K kapsamında tanımlanan bu suçları işleyen veya bu suçlardan dolayı mağdur olan kişileri temsil ederek adaletin sağlanması için mücadele eden kişidir. Bu suçlara ilişkin yargılamalar, türleri, işleniş şekli ve diğer yönleri itibariyle ağır ceza mahkemelerinde veya asliye ceza mahkemelerinde gerçekleşebilir. Ağır ceza mahkemelerine yönelik davalarda uzmanlaşmış avukatlar, ağır ceza avukatı olarak anılırken. Asliye ceza mahkemelerine yönelik davalarda uzmanlaşmış avukatlar ise asliye ceza avukatı olarak anılabilirler. Buna bağlı olarak Ankara ilinde faaliyet gösteren avukatlar için ceza avukatı ankara tabiri de kullanılabilir.
Avukatın Rolü Nedir?
Bir ceza davasında avukatın rolü nedir? En çok merak edilen konulardan bir tanesi de budur. Aslında burada birazdan açıklamaya çalışacağımız konu ceza avukatı, bir ceza davasına nasıl yaklaşmalı ve neleri kontrol edeceği ile ilgilidir.
Ceza yargılamalarında hakim; suçun işleniş biçimi, suçun işlenmesinde kullanılan araçlar, suçun işlendiği zaman ve yer, suçun konusu, önemi ve değeri, meydana gelen zararın ve tehlikenin ağırlığı, failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığı, failin güttüğü amaç ve saiki göz önüne alarak bir karar verir. Bu kararında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasındaki temel cezayı saydığımız maddelere göre belirler. İşte bir ceza avukatı bu sayılan maddelere göre önüne gelen konuyu değerlendirerek müvekkilinin lehine olabilecek sonuçları ön plana çıkartarak bir temsil sağlamaya çalışır. Ceza sorumluğunu artıran ve azaltan nedenleri araştırır ve buna göre bir savunma geliştirmeye çalışır. Ceza avukatı ankara için üstlenilecek rol bu anlamda önemlidir.
Ceza Hukukunda Hangi Davalara Bakılır?
Ceza hukukunda hangi davalara bakılır? Bir diğer merak edilen konu da budur. Bunları başlıklar halinde özetleyecek olursak; Ceza avukatı Türk ceza kanununun 76 ila 340. maddeleri arasında sayılan suçlara bakar. Bu suçları tekrar sayarsak, bir ceza avukatı;
- Uluslararası suçlar (ör: göçmen kaçakçılığı suçu) ,
- Hayata karşı suçlar,
- Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar,
- Işkence ve eziyet,
- Koruma, gözetim, düşürme veya kısırlaştırma,
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (cinsel taciz),
- Hürriyete karşı suçlar (ör: Tehdit suçu),
- Şerefe karşı suçlar, (ör: hakaret suçu)
- Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar, (ör: Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirmeve özel hayatın gizliliğini ihlal suçu)
- Malvarlığına karşı suçlar (ör: dolandırıcılık),
- Genel tehlike yaratan suçlar,
- Çevreye karşı suçlar,
- Kamunun sağlığına karşı suçlar,
- Kamu güvenine karşı suçlar,
- Kamu barışına karşı suçlar,
- Ulaşım araçlarına veya sabit platformlara karşı suçlar,
- Genel ahlaka karşı suçlar,
- Aile düzenine karşı suçlar,
- Ekonomi, sanayi ve ticaret ilişkin suçlar,
- Bilişim alanında suçlar,
- Kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar,
- Adliyeye karşı suçlar,
- Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar,
- Devletin güvenliğine karşı suçlar,
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,
- Milli savunmaya karşı suçlar,
- Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk,
- Yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar,
Kapsamında kalan suçlara bakar;
Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Ceza hukuku 1https://www.bekpartners.com/faaliyet-alanlarimiz/ceza-hukuku/ kapsamında kalan bir suç ve mağduriyetle karşı karşıya kaldığınızda konusunda uzman ceza avukatı arayışına girersiniz. Çünkü adalet arayışınızı bir avukat ile temsil ettirmek yaşayabileceğiniz mağduriyetlerin ve ileride telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçecektir. Peki ceza avukatı seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Hangi kriterler önemlidir?
Her meslek grubunda olduğu gibi avukat arayışında da dikkat edilmesi gereken bazı önemli kriterler vardır. Fakat hayatınızı ilgilendiren bir konu olması nedeniyle ceza avukatı seçerken; avukatın deneyim ve uzmanlık alanlarına, referanslarına, iletişim becerilerine, güvenilirliğine, avukat ücretine, bu konuda daha önce hizmet alan kişilerin yorumlarına bakmak oldukça önemlidir. Bu konuda ceza avukatı tavsiye edilen avukatlardan olması önemlidir.
Öncelikle avukata konuyu anlatıp konuya ne şekilde yaklaşacağını, süreci nasıl takip ettireceğini, size ne tür bildirimlerde bulunacağını, davayı nasıl ve nerede takip edeceğini iyice dinlemelisiniz . Bu durum avukattan avukata değişmekle beraber genel olarak sürecin ne şekilde takip edileceği önemlidir. Bu dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biridir.
Ceza Davası Avukat Ücreti 2023
Ceza avukatları her davaya karşı ayrı bir ücret tarifesi uygularlar. Bu genel olarak avukatın deneyim ve uzmanlığı, davanın türü, davanın zorluk derecesi gibi faktörler ücreti belirlemekte etkili olmaktadır. Ankara barosu 2023 yılı için bu konuda, tavsiye edilen en düşük ücretleri belirlemiştir. Buna göre ceza avukatı ücreti 2023 yılı için şu şekildedir: 2https://ankarabarosu.org.tr/upload/diger/aut/2023-2.pdf
Ağır Ceza Mahkemeleri Sanık Vekilliği | 63,000.00 TL |
---|---|
Ağır Ceza Mahkemeleri Müdahil Vekilliği | 40,500.00 TL |
Asliye Ceza Mahkemesi Sanık Vekilliği | 53,000.00 TL |
Asliye Ceza Mahkemesi Müdahil Vekilliği | 32,000.00 TL |
Sulh Ceza Hakimliği ve İnfaz Hakimliği | 27,500.00 TL |
Ceza Soruşturma Aşamasında Takip Edilen İşler | 18,650.00 TL |
Askerlik kanunları uyarınca disiplin kurullarında takip edilen davalar için | 27,500.00 TL |
Bu tablo ceza hukuku kapsamında ağır ceza, asliye ceza, sulh ceza mahkemesi, infaz hakimliği ve diğer konular hakkında tavsiye edilen en düşük ücret tarifesidir.
Türkiye’de ki Suç Oranları
Bu konu ceza avukatının önemi ve ceza hukuku ile doğrudan ilgili olduğu için burada ele alınmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2 Kasım 2023 tarihli, Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri, 2020 verilerine göre; ceza infaz kurumunda 31 Aralık 2020 tarihindeki kişi sayısı 2019 yılının aynı tarihine göre %8,5 azalarak 266 bin 831 olduğu belirtilmiştir. Aşağıda bu konuyu özetleyen tabloyu görebilirsiniz. 3https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Ceza-Infaz-Kurumu-Istatistikleri-2020-37202
Yine aynı habere göre; ceza infaz kurumunda bulunanların %96 sının erkeklerden oluştuğu, %4 ünün kadınlardan oluştuğu belirtilmiştir. Çocuk yaşta hükümlü olarak giren sayısının 1283 olduğu belirtilmiştir. Bir hak mağduriyeti yaşamama adına uzman ceza hukuku avukatı seçimi oldukça önemlidir. Yine aynı bilgiye göre ülkemizde en çok işlenen suçların yaralama suçu ve hırsızlık suçu olduğu belirtilmiştir.
Ceza Davalarının Aşamaları Nelerdir?
Ceza davalarında süreç; soruşturma, kovuşturma, istinaf, temyiz olarak dört aşama bulunur. Bunlar davanın seyrine göre farklılık gösterebileceği gibi, cezanın kesinleşmesinden sonra infaz aşaması da bu sürece dahil edilebilir.
Makalelerimiz
Uyuşturucu madde ticareti suçu, cezası ve nitelikli halleri
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru ve Şartları
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru ve Şartları
Sosyal Medya ve İnternet Üzeirnden Tehdit Suçu
Göçmen Kaçakçılığı Suçu ve Cezası